Vad är skillnaden mellan RGB och CMYK, och vad använder ni för tryck?

RGB är för skärmar; CMYK är för tryck. RGB-färger kan skilja sig betydligt i tryck, så skapa helst ditt konstverk i CMYK för att få korrekta tryckfärger.

Förstå färglägena RGB och CMYK

Den huvudsakliga skillnaden mellan RGB och CMYK ligger i deras avsedda användningsområden och hur de återger färger. RGB (rött, grönt, blått) är färgläget som används för digitala skärmar som datorer, telefoner och TV-apparater. Detta färgsystem skapar ljusa och livfulla bilder tack vare skärmarnas bakgrundsbelysning.

CMYK (cyan, magenta, gult och svart) är däremot färgläget som används för tryck. CMYK-systemet fungerar genom att subtrahera färger från naturligt vitt ljus, vilket gör det idealiskt för fysiska tryck. När du designar för tryck är det viktigt att skapa ditt konstverk i CMYK-färgläge. Detta säkerställer att färgerna i din digitala design överensstämmer med det tryckta resultatet.

Färger i RGB kan verka mer livfulla på grund av ljuset som emitteras från skärmar, men dessa färger kan vara svåra att uppnå med CMYK-tryck. Därför är det viktigt att förstå skillnaden mellan dessa färglägen för att säkerställa att dina tryckta klistermärken ser ut som du har tänkt dig.

För den rikaste svarta färgen i CMYK-tryck rekommenderar vi en kombination av 40 % cyan, 40 % magenta, 40 % gult och 100 % svart. Att konvertera från RGB till CMYK är avgörande eftersom färger som ser livfulla ut på en skärm kan se väldigt annorlunda ut när de trycks.

Genom att förstå och använda rätt färgläge kan du uppnå den önskade färgprecisionen och konsekvensen i dina klistermärken eller etiketter. Vårt supportteam finns tillgängligt för att hjälpa dig.