Filformat

Filtyper och färgprofiler är viktiga aspekter när det gäller digital bildbehandling och design. Därför vill vi se till att du har rätt filformat när du sparar en bild och vet när och var du bäst ska använda dem särskilt när du skapar dina egna klistermärke.

Det finns många filtyper och färglägen att välja mellan därför finns det viktiga faktorer att tänka på när du arbetar med digitala bilder. Att välja rätt typ kan påverka både kvaliteten på bilden och hur den ser ut när den skrivs ut eller även visas på skärmen, exempelvis så är JPEG komprimerade och kan nämligen förlora lite kvalitet när de sparas. Samtidigt finns det andra filtyper som PNG som är okomprimerade och behåller mer information om bilden. Dessutom är det även viktigt att känna till skillnaden mellan RGB och CMYK.

Så vilka typer av filer använder dessa färgprofiler? Som en snabb referens så är RGB-färgläge vanligast och bäst för digitalt arbete, eftersom det är enkelt att skapa och stöds av de flesta bild redigeringsprogram. Däremot används CMYK för tryckta produkter, eftersom det är det färgsystem som används av tryckmaskiner och som vi vanligtvis använder.

De filformat som du kan ladda upp till oss via vår klistermärkes editor är de vanligaste filformaten inom bildhantering. Men var inte orolig det finns enkla program och hemsidor som kan hjälpa dig att konvertera din vanliga bild till rätt format.

Filformat som stödjer CMYK och som vi brukar trycka i är följande: PDF, PSD, JPEG, SVG, Tif, WebP, EPS och Ai.
Filformat som stödjer RGB är: PS, JPG, PNG och WebP

Om du har din fil i en filtyp som enbart stödjer RGB färgprofil observera att vi kommer omvandla den till CMYK färgprofil eftersom detta krävs för tryck. Detta kan orsaka färgerna att bli lite dovare. Vi rekommenderar därför att du alltid skapar din konst eller klistermärkes-filer i CMYK från början, så att färgerna överensstämmer i print. 

Filtyper: 

  • JPEG/JPG - används för att spara fotografier och digitala bilder och har en bra balans mellan filstorlek och kvalitet. Den kan läsas nästan var som helst på alla enheter. Dock det finns tillfällen som man absolut bör undvika JPG och det är exempelvis när det finns många raka linjer eller skarpa kontraster i bilden. Och det är som vi tidigare nämnde eftersom JPG komprimerar data. Detta gör att man förlorar kvaliteten på bilden varje gång man sparar om den.

  • PNG - en filtyp som används för att spara bilder med transparenta bakgrunder utan att lägga till en färg eller ett mönster. Den komprimerar även färgerna mycket bra utan att förlora bildkvaliten och är lämpliga för grafik som kräver överlagringar. Till skillnad från andra filtyper är PNG filen fördelaktig för bilder som innehåller text eller linjer eftersom de skapar inte suddiga eller otydliga kanter. Man kan skapa filen med olika upplösningar och färgdjup. Dessutom kan det användas för både enkel och komplex grafik.

  • PSD-fil är ett originaldokument skapat i Adobe Photoshop. Vanligtvis innehåller filen en bild med flera lager av olika element som kan manipuleras separat för att skapa olika effekt eller redigeringar. På grund av det tar de upp mer lagringsutrymmer än andra bildformat jämfört med JPG och PNG. Den här typen av fil används oftast av professionella designers och fotografer för att skapa och redigera högkvalitativa bilder och grafik.

  • PDF-filer är kompatibla med de flesta program och är optimala om du vill ha CMYK-färgprofilen. Filen kan innehålla text, bilder, tabeller och andra element som kan formateras på ett sätt som bevarar utseendet oavsett var filen öppnas.

  • AI-filer är standardformat skapad i Adobe Illustrator och kan redigeras. AI-filer optimerar hantering av vektorbilder och har möjlighet att skapa skalbar design eftersom den innehåller en mängd detaljer och information. Troligen är det programmet där original logotyper och designtillgångar skapades.

  • EPS-filer är vektorbaserade och skalbara, med andra ord kan du när som helst editera, spara, lagra bilder, design och text. De är kompatibla med andra vektorprogram, och därför är de optimala att arbeta med och som ofta krävs för professionella och högkvalitativa tryck. Rekommenderas att spara i ifall man arbetar med logotyper eller bildekal med tanke på att man kan spara och fortfarande bevara skalbarheten.

  • WebP-fil optimerar bildkvalitén för webben och digitala enheter, vilket RGB vanligtvis använder. Därför är det viktigt att konvertera dina bilder från CMYK till RGB innan du sparar dem som WebP-filer. De har ett bra förlustfri komprimering av bilder, som även kan hantera transparenta bilder.

  • TIF-fil är för digitala bilder och används ofta av professionella fotografer och grafiska designers eftersom de kan lagra bilder med hög upplösning och färgdjup utan att förlora bildkvaliteten. Filen innehåller flera lager och kan komprimeras utan att förlora kvalitet samt så stöder den transparens. Den kan vara någorlunda större än andra filtyper, såsom JPEG, eftersom de inte är lika komprimerade och bevarar mer detaljer och information. TIF-filer är vanligtvis ett bra val när det krävs hög bildkvalitet, exempelvis vid tryckning av fotografier eller affischer eftersom den används för både enkel och komplex grafik.

  • SVG-fil är även vektorbaserade och skalbara och som används för att visa bilder och grafik på webbsidor och som kan förstoras eller för minskas utan att förlora bildkvaliteten. SVG-filer stöder också interaktivitet, animationer och responsiv design, som gör det möjligt att skapa komplexa och anpassningsbara bilder och grafik. Filen är ett populärt val för webbutvecklare och designer som vill skapa högkvalitativa och skalbara grafikelement.

 

OBS! när man konverterar en RGB till CMYK så kommer färgerna att bli dovare men det är för att vara anpassat till print.

 

 

Användningsområden Skapa eget klistermärke Material klistermärken


Förbereda filen

Visa alla (11)