Facksnack

Hallå där, nybörjare. När du gör dina klistermärken, kommer du säkert stöta på ett ord eller två som mest låter som en massa snicksnack. I så fall, är det bara att ta en snabb titt på den här listan för att hitta ordet du letar efter. Om det inte skulle vara med, så är det bara att hojta så ser vi till att lägga till det.

  Och förresten, varför inte kolla in vår Youtube-kanal, där du hittar några smarta tutorials som hjälper dig med saker som typ effektlager.

FAQ över facksnack inom klistermärken


B

Back Paper → Den vita baksidan du pillar av klistermärket från. Varför inte trycka något kul på det med vår back paper tryck?

Bleed (Utfall) → En säkerhetsmarginal som ger maskinen lite spelrum när den skär ut ditt egen designade klistermärke, för att se till så att det inte finns några otryckta ytor. 

C

CMYK → Står för  Cyan / Magenta / Yellow (gul) / Key (svart), alltså färgmodellen som används för tryck. Se till att ändra färgläget till CMYK på din dator när du ska fixa din design, för att få rätt färgåtergivning.

D

Die-Cut (Konturskuret) → Individuella klistermärken som är skurna både genom vinylen och pappret, och kan tryckas i vilken form eller storlek som helst. 

F

Fyrfärgstryck → Tryckmetod som kombinerar olika procent av de fyra CMYK-färgerna för att skapa alla möjliga färgar.

H

Hang tag / hängetiketter → Är en etikett eller ett klistermärke som har ett stansat hål för upphängning. Läs mer om hängetiketter.

Hi-tack adhesive (Extra-häftande adhesiv) → Ett tryckkänsligt lim. Den möjliggör en extremt stark bindning mellan klistermärket och ytan det appliceras på. Jättebra när ditt klistermärke eller dekal ska sitta på t ex Golvet.

K

Kiss-Cut (Toppstans) → Individuella klistermärken på ett ark som är skurna genom vinylen men inte pappret. Klistermärket har en ett bakstycke som är större än själva designen, ofta formad som en fyrkant. 

Klistermärken på ark → Ungefär vad det låter som. Flera designs på en enda ark. Alla klistermärken på ark är kiss-cut. 

Kontur —> ytterkanten av din design. När din sticker är skuren på det sättet, kallas det die-cut eller konturskuret.

L

Lager → När du gör dina klistermärken, behöver du skicka in din fil i lager. Det är extra viktigt om du vill ha ett annat material än vit vinyl, så vi vet vart effekten ska hamna.

Low-tack adhesive (Låghäftande adhesiv) → Ett tryckkänsligt lim. Den skapar en mild bindning som gör det lätt att ta av klistermärket från ytan det sitter på. Vilket ger ett avtagbart klistermärke.

M

Micron → kort för micrometer, används för tjockleken av material.

O

Opak → Är en solid ogenomskinlig del av klistermärket som inte får någon effekt på sig.

P

Perforering → Är en skuren streckad linje som används för att skapa en avrivbar del av klistermärket.

PET-laminat → En tålig beläggning som skyddar klistermärket från väder och slitage. 

Premium PP film → En 100% återvinningsbar termoplast som nästan alla våra klistermärken är gjorda av.

R

RGB → Står för Red (röd) / Green (grön) / Blue (blå), färgmodellen som används för skärmar. Om du gör din design på datorn, arbetar du förmodligen i RGB. Ändra till CMYK för att få rätt färgåtergivning.

Råkopia (korrektur) → En överblick av din design i editorn. Du skapar ditt eget klistermärke i editorn här

S

Skårat papper (Crack Back) → En skåra på klistermärkets papper som gör det lättare att ta av. Fungerar utmärkt med vårt klassiska vinylmaterial

Skärlinje → Ditt klistermärkes kant, dvs där maskinen skär det.

V

Vitlager → Ett lager som trycks under färger som ska förbli en solid färg och där det valda effektmaterialet inte kommer att lysa igenom.

Vektor → Innebär att motivet är i linjer och punkter och inte pixlar. Vektorgrafik kan man förstora och förminska i princip hur mycket som helst utan att kvaliteten blir sämre, vilket gör det perfekt för tryck!

 

Nu när du kan snacket är du redo att skapa ditt eget klistermärke!

Letar du efter lite inspiration?

Kolla in några av de snygga klistermärken nedan, alla gjorda av er, våra kunder. En hel rad olika former, storlekar och material som bara visar att våra konturskurna / Die-cut klistermärken är precis så anpassningsbara som ni önskar.